Ubezpieczenia - zaskakująca oferta dealera

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mykines
    Classic
    • 2012
    • 19

Chłop chce lać mixol do paliwa, a wy mu karzecie robić logi :twisted:

wow, jak mówisz, że na razie jest spokój, to może nie ma jeszcze tragedii. Wyjedź na drogę szybkiego ruchu, najlepiej autostradę i dobrze przegoń auto przez 10-30km. Później też nie bój się wkręcać auta na obroty jak jest ciepłe. I jeździj, a jak problem zacznie się powtarzać to zawieź auto do mechanika i tyle.
  • marektbg
    Elegance
    • 2010
    • 861

Jako, że ubezpieczenie za miesiąc mi się kończy (pakiet dealerski z salonu za 1390zł w Hestii) poleciałem wczoraj do dwóch punktów Hestii w mojej wsi i mi wyliczyli kontynuację za 2050 w jednej i 2100 w drugiej. W jednym z punktów gdzie maja tez inne firmy polecili mi pakiet Warty za 1600zł.
    Dziś zadzwoniłem do swojego dealera i poprosiłem o ofertę. Zadzwonił i poinformował, że przedłużenie pakietu w Hestii będzie mnie kosztować 1100zł - w tym, że wartość auta mu wychodzi 31tyś.
    Niezła jazda - w moim mieście wartość liczyli na 36-37tyś. Tutaj sporo mniej - zapytałem, czy aż tyle spadło, powiedział, że mu tak wychodzi. Chyba się skuszę na tą ofertę - chociaż jest jakoś podejrzanie niska.
    Dla porównania podał mi Allianz 1600zł i Benefia 1500zł.

Komentarz

• El Zygmunto
      Elegance
      • 2008
      • 838

pakiety dilerskie rządzą się swoimi prawami i nie możesz ich porównywać z ofertą dostępną u agentów
      Moja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33422

Komentarz

• Psycho Dad
        Rider
        • 2009
        • 629

Zamieszczone przez El Zygmunto
        pakiety dilerskie rządzą się swoimi prawami i nie możesz ich porównywać z ofertą dostępną u agentów
        Może na swoje TSI za 50.000 brutto dostałem oferte koło 6000
        Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• andriu21tg
          L&K
          S_OCP Member
          • 2008
          • 1499

ja korzystalem z pakietow dilerskich 3 lata, w 4 roku pytam o skladke u agenta a ten oznajmia mi iz niemam znizek poniewaz pakiet u dilera to inna bajka...ale fakt roznica spora pomiedzy agentem a dilerem...

Komentarz

• marektbg
            Elegance
            • 2010
            • 861

No pakiety delareskie jak widać są korzystne.
            Martwi mnie tylko taka niska wycena samochodu - z 46tys. w pierwszym roku na 31tys. teraz - co prawda przez 11 lat posiadania samochodów nigdy nie byłem ofiarą kradzieży auta, sprawcą kolizji i nie korzystałem z AC - jednak zawsze można mieć pecha...

Komentarz

• El Zygmunto
              Elegance
              • 2008
              • 838

Zamieszczone przez marektbg
              46tys. w pierwszym roku na 31tys. teraz
              no tu się imo cos nie zgadza
              poproś o wycenę wg innego programu

nie wiem jak w tym przypadku, ale często można podnieść SU w granicach 10% wyceny
              jakbyś do tego wziął gwarancję niezmenności SU (w Hestii jest coś takiego) to miałbyś taką SU jaka powinna być

Komentarz

• marektbg
                Elegance
                • 2010
                • 861

jakbyś do tego wziął gwarancję niezmenności SU (w Hestii jest coś takiego)
                To jest właśnie z utrzymaniem wartości przez cały rok - teraz też tak mam.

Komentarz

• Super_Be
                  Rider
                  • 2010
                  • 308

Ale to chyba rządzą się też różnymi prawami w zależności od dealera. Ja przy zakupie wziąłem ubezpieczenie z pakietu, w Allianz za 2900zł bez względu na wartość samochodu (u mnie ok. 100 tys. zł brutto), a dealer mnie przekonywał, żebym przypadkiem nie kupował tego na własną rękę w Allianz, bo może mi się udać, ale przez salon dostanę potem dużo lepszą ofertę na kontynuację. Bo Allianz wyliczy mi na kolejny rok np. 4000, a u nich to będę miał odpowiednio mniej, niż przy zakupie (bo utrata wartości itp.). W duchu się uśmiechnąłem z politowaniem na te jego słowa, ale pakiet wziąłem, bo na "wolnym rynku" i tak nic lepszego z tymi warunkami bym nie dostał. Nie mówiąc o tym, że ostatecznie dealer mnie wmanewrował w niby obowiązkowy zakup ubezpieczenia od niego, z racji skorzystania z promocyjnego kredytu (i żeby było śmieszniej, to dzwoniąc kontrolnie do innego dealera uzyskałem tę samą odpowiedź, umotywowaną wymaganiem VW Banku, a dopiero po roku w samym VW Banku powiedzieli mi zupełnie co innego :evil: ). W każdym razie na drugi rok już tylko z ciekawości zadzwoniłem do dealera z pytaniem o kontynuację, bo i tak byłem dogadany z dotychczasowym agentem na ofertę znów mniej więcej za 2900. Pani z działu ubezpieczeń u dealera spytała tylko o mój nr rej. i za parę minnut oddzwoniła z rewelacyjnymi ofertami: z Hestii i Allianza, odpowiednio za 4700 i 5100 :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech . Oczywiście na kwotę już ok. 75 tys. zł, ze zniżką za ten pierwszy rok.

nie wiem jak w tym przypadku, ale często można podnieść SU w granicach 10% wyceny jakbyś do tego wziął gwarancję niezmenności SU (w Hestii jest coś takiego) to miałbyś taką SU jaka powinna być
                  Takie opcje są oczywiście, tylko drobna uwaga: nie należy tego mylić z nieredukcyjną SU. Bo to akurat polega na tym, że jeżeli np. będziesz miał szkodę za 10 tys. zł, to SU i tak się nie zmienia. Przy redukcyjnej masz wtedy obniżenie SU właśnie o te 10 tys. zł
                  :
                  : Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
                  :
                  : Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
                  : Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
                  :

Komentarz

• El Zygmunto
                    Elegance
                    • 2008
                    • 838

Super_Be, jeśli dobrze zrozumiałem, to dilerzy właśnie mieli taką samą ofertę Allianz :szeroki_usmiech
                    co nie zmienia faktu, że zawsze trzeba sprawdzać oferty w kilku źródłach

Zamieszczone przez Super_Be
                    Takie opcje są oczywiście, tylko drobna uwaga: nie należy tego mylić z nieredukcyjną SU. Bo to akurat polega na tym, że jeżeli np. będziesz miał szkodę za 10 tys. zł, to SU i tak się nie zmienia. Przy redukcyjnej masz wtedy obniżenie SU właśnie o te 10 tys. zł
                    to się nazywa brak konsumpcji SU, redukcyjna to może być franszyza :diabelski_usmiech

Komentarz

• mirus1967
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 143
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mnie wyliczyli w PZU(pakiet ubezpieczeniowy)2200 zl.Spadek wartosci auta po roku 24.000zl. :shock: suma ubezpieczenia 35.000tys zl.Wiec olalem ich oferte i przeszedlem do Pocztowego(Hestia) i agent mi wyliczyl 1550 zl.Wartosc auta ta sama.Oczywiscie niezmiennosc wartosci auta przez caly rok.
                      mirus67

Komentarz

• Super_Be
                        Rider
                        • 2010
                        • 308

Super_Be, jeśli dobrze zrozumiałem, to dilerzy właśnie mieli taką samą ofertę Allianz :szeroki_usmiech
                        co nie zmienia faktu, że zawsze trzeba sprawdzać oferty w kilku źródłach
                        No tak, tylko ja miałem już z moim agentem obgadaną polisę, a dealer zaraz przed podpisaniem umowy kredytu powiedział, że biorąc ten promocyjny kredyt Skody muszę kupić polisę również u nich - i że tego wymaga bank. Co się okazało (na szczęście) nieprawdą, ale wszyscy dealerzy tę samą śpiewkę konsekwentnie stosowali.

to się nazywa brak konsumpcji SU, redukcyjna to może być franszyza :diabelski_usmiech
                        To albo mój agent ma specyficzne skłonności literackie, albo Compensa nie gęś i swój język ma - bo na polisie mam jak byk: nieredukcyjna suma ubezpieczenia :shock:
                        :
                        : Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
                        :
                        : Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
                        : Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
                        :

Komentarz

• El Zygmunto
                          Elegance
                          • 2008
                          • 838

No tak, tylko ja miałem już z moim agentem obgadaną polisę, a dealer zaraz przed podpisaniem umowy kredytu powiedział, że biorąc ten promocyjny kredyt Skody muszę kupić polisę również u nich - i że tego wymaga bank. Co się okazało (na szczęście) nieprawdą, ale wszyscy dealerzy tę samą śpiewkę konsekwentnie stosowali.
                          po coś na szkolenia jeżdżą :twisted:
                          bo z merytoryką zarówno ubezpieczeniową jak i techniczną sprzedawanych modeli bywa różnie :P

To albo mój agent ma specyficzne skłonności literackie, albo Compensa nie gęś i swój język ma - bo na polisie mam jak byk: nieredukcyjna suma ubezpieczenia
                          widać co kraj to obyczaj 8)
                          może Niemcy tłumaczyli im OWU :P

Komentarz

• marektbg
                            Elegance
                            • 2010
                            • 861

Zamieszczone przez mirus1967
                            Mnie wyliczyli w PZU(pakiet ubezpieczeniowy)2200 zl.Spadek wartosci auta po roku 24.000zl. suma ubezpieczenia 35.000tys zl.Wiec olalem ich oferte i przeszedlem do Pocztowego(Hestia) i agent mi wyliczyl 1550 zl.Wartosc auta ta sama.Oczywiscie niezmiennosc wartosci auta przez caly rok.
                            Dzwoniłem do obu agentów ile by mnie wyniosło przy sumie ubezpieczenia na 31tyś. - średnio po 200zł mniej - czyli dealer i tak wygrywa 800-900zł mniej.

Komentarz

• shado
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 5315
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czy na prawdę każdy musi zakładać nowy wątek zamiast pisać w istniejących?

Później nic nie można znaleźć, bo jest jeden wielki BURDEL
                              BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

Pracuję...